Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Τεύχος Μαρτίου Απριλίου 2018
Σελ. 93
Στο άρθρο αυτό θα σας γράψω για την ανάπτυξη που κάνουμε στα μελίσσια μας, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τότε τα μελίσσια μας θα βρίσκονται σε ανθοφορίες ασφόδελου, αγραπιδιάς, φασκόμηλου, αγριοτρίφυλλου, πορτοκαλιάς, ασφάκας και άλλες ανθοφορίες μικρότερης σημασίας.
Τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της άνοιξης είναι η εποχή που χρειάζεται να κάνουμε τις περισσότερες δουλειές στα μελίσσια μας. Είναι βέβαια και δουλειές που θα γίνουν ξεκούραστα γιατί όταν βλέπεις τα μελίσσια σου να αναπτύσσονται δεν κουράζεσαι.
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο τεύχος, έχουμε σημαδεμένα τα μελίσσια μας για να ξέρουμε ποια είναι δυνατά, ποια είναι αδύνατα και ποια έχουν υποψία κάποιου προβλήματος. Στα καλά μελίσσια θα προσθέσουμε πλαίσια ανάλογα με τον πληθυσμό ή θα αντιστρέψουμε τα πλαίσια που είναι δίπλα στο γόνο για να γεννήσει η βασίλισσα. Πλαίσια που έχουν πολύ μέλι στα στεφανώματα τα ξύνουμε για να επεκταθεί ο γόνος ,προσέχοντας όμως να μην δημιουργήσουμε λεηλασία.
Παράλληλα από μελίσσια που έχουν προχωρήσει, μπορούμε να πάρουμε εκκολαπτόμενο γόνο και να βοηθήσουμε τα πιο αδύνατα για να τα κάνουμε ίδια. Προσέχουμε όμως, να μην βάλουμε ένα πλαίσιο που έχει πολύ γόνο σε ένα πολύ αδύνατο μελίσσι, γιατί ο γόνος που θα περισσεύει έξω από τη μελισσόσφαιρα θα χαλάσει.
Την εποχή αυτή φροντίζουμε στα μελίσσια μας να μην τους λείψει η τροφή, γιατί καμιά φορά, αν χαλάσει ο καιρός, και κλειστούν μέσα για μια εβδομάδα θα καταναλώσουν τα αποθέματα πολύ γρήγορα, λόγω της εκτροφής του γόνου και υπάρχει κίνδυνος να λιμοκτονήσουν. Για το λόγο αυτό βάζουμε διπλές βανίλιες ή μπουκάλι και βανίλια σε συνδυασμό.
Έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα για το πώς θα δουλέψουμε τα μελίσσια αυτή τη χρονιά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Θα επιλέξουμε μελίσσια που θα δουλέψουν σε πρώιμες ανθοφορίες και μελίσσια που πρέπει να τα ετοιμάσουμε για τον έλατο και τις ανθοφορίες μετά τον Μάιο. Εδώ, για καλύτερη κατανόηση, θα χωρίσω το άρθρο σε πέντε κεφάλαια.
Κεφάλαιο 1
Πώς προετοιμάζουμε τα μελίσσια που προορίζονται για τις πρώιμες ανθοφορίες
Περνάμε και σημαδεύουμε γερά μελίσσια με περσινές βασίλισσες. Θέλουμε να είναι οι βασίλισσες ενός έτους για να ελαχιστοποιήσουμε την τάση σμηνουργίας. Για να βοηθηθούμε, εκτός απ’ το σημάδεμα τον βασιλισσών έχουμε σημαδεμένες και τις κυψέλες με χρωματιστές πινέζες ώστε να ξεχωρίζουμε την ηλικία των βασιλισσών χωρίς να ανοίξουμε την κυψέλη και να ψάχνουμε την βασίλισσα. Στα μελίσσια που είναι δεκάρια και ο γόνος τους είναι στα επτά με οκτώ πλαίσια βάζουμε δεύτερους ορόφους. Τους δεύτερους ορόφους τους έχουμε ετοιμάσει από το χειμώνα, με δύο μαύρα πλαίσια στην κάθε άκρη, δύο άσπρα πλαίσια στο δεύτερο και όγδοο πλαίσιο, στο τρίτο και έβδομο πλαίσια με φύλλα κεριού, τα οποία τα έχουμε έτοιμα συρματωμένα και τώρα τους κολλήσαμε τα φύλλα κηρήθρας. Αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε το πετσικάρισμα και το σπάσιμο τον κηρηθρών από την διαστολή και την συστολή. Τέλος, στο κέντρο βάζουμε…
Η συνέχεια στην έντυπη καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού