Ανοιξιάτικο Πεύκο 22/3/2018 – Δ.Τσέλιος

Δημήτρης Τσέλιος
τ. Διευθηντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
τηλ. 6976027907

Το ανοιξιάτικο πεύκο προσελκύει χιλιάδες μελίσσια. Η μελιτοέκκριση είναι πιο εντυπωσιακή από τη φθινοπωρινή για δυο λόγους. Ο «εργάτης», το ωφέλιμο κοκκοειδές Marchalina hellenica , είναι μεγαλύτερος, τα μελίσσια μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερα σε αριθμό στα πευκοδάση, έτσι ώστε οι σταγόνες της μελιτοέκκρισης να είναι πλέον εμφανείς στην άκρη της βαμβακάδας και να μουσκεύουν το έδαφος κάτω από τα κλαδιά των πεύκων.

Σταγόνα ανοιξιάτικου μελιτώματος Πεύκου - Δ. Τσέλιος ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Σταγόνα ανοιξιάτικου μελιτώματος Πεύκου – Δ. Τσέλιος

Σε αντίθεση με τις εκκρίσεις του καλοκαιριού και φθινοπώρου που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για την παραγωγή του ελληνικού πευκόμελου, οι εκκρίσεις της άνοιξης χρησιμεύουν κυρίως για την αποθήκευση μελιού, που θα χρησιμοποιήσουν οι μέλισσες για τη διατροφή του γόνου τον Απρίλιο-Μάιο, τότε που οι ανάγκες σε τροφές είναι πολύ μεγάλες. Τη φετινή χρονιά, το ανοιξιάτικο πεύκο ξεκίνησε καλά από τις αρχές Μαρτίου, ίσως και τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εκμετάλλευση.

Μέγεθος του «εργάτη», του ωφέλιμου κοκκοειδούς Marchalina hellenica , αυτή την εποχή
Μέγεθος του «εργάτη», του ωφέλιμου κοκκοειδούς Marchalina hellenica , αυτή την εποχή

Μερικοί μελισσοκόμοι εκφράζουν την ανησυχία τους αυτές τις μέρες, παραμονές της 25ης Μαρτίου, ότι η μελιτοέκκριση οδεύει προς το τέλος της. Επί τόπου έρευνα (22 Μαρτίου) σε περιοχές της Χαλκιδικής, δείχνουν ότι η ανησυχίες είναι υπερβολικές. Οι σταγόνες στη βαμβακάδα είναι πολλές και είναι ακόμη διαυγείς (όταν εμφανισθούν πολλές κόκκινες σταγόνες στη βαμβακάδα, τότε η μελιτοέκκριση πλησιάζει στο τέλος της). Τηλεφωνική επικοινωνία με έμπειρους μελισσοκόμους στην Κασσάνδρα επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω.  Πρόβλεψη ότι, παρά το γεγονός της έναρξης πτώσης ώριμου εργάτη και της γύρης που απελευθερώνουν τα πεύκα, η μελιτοέκκριση θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 10 Απριλίου.

 

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.