Ο κ. Γιώργος Γκόρας εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο ΓΠΑ

Τον Γιώργο Γκόρα τον γνωρίσαμε ως μέλος του Εργαστηρίου Μελισσο­κομίας του ΑΠΘ, όπου σε συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις αλλά και κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκπροσώπησε και παρουσίασε τα αποτελέσματα από την έρευνα της ομάδας του καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου.

Επίσης έχουμε την τιμή, πολλά χρόνια τώρα, μαζί με τον καθηγητή κο Ανδρέα Θρασυβούλου, να απαντά στις ερωτήσεις των μελισσοκόμων και να συνεπιμε­λείται τη στήλη «Οι μελισσοκόμοι ρωτούν» στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση.

Γκόρας Γιώργος

Πρόσφατα εξελέγη επάξια στη θέση του επίκουρου καθηγητή στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Εφόσον ολοκλη­ρωθούν οι τυπικές διαδικασίες διορισμού, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαρ­κέσουν περίπου 4-6 μήνες, ο κος Γκόρας θα αναλάβει μαζί με τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη τη διδασκαλία και την έρευνα για τη Μελισσοκομία στο ΓΠΑ. Έχουμε την αίσθηση οτι το γεγονός αυτό ικανοποίησε ιδιαίτερα τον μελισσοκο­μικό κόσμο της χώρας μας και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κλάδου μας.

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Γιώργο Γκόρα έχουν εκτιμήσει τον ήπιο, σεμνό και ταπεινό του χαρακτήρα και τη μεταδοτικότητα στις εκπαιδεύσεις. Οι γνώσεις του στη μελισσοκομία είναι βαθιές και πηγάζουν από τις μακροχρόνιες σπου­δές και την έρευνά του στη μελισσοκομία. Πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Στις με­ταπτυχιακές του σπουδές περιέγραψε νέες μεθόδους εκτροφής βασιλισσών και παραγωγής βασιλικού πολτού. Απέδειξε ότι μπορούμε να παράγουμε βασιλικό πολτό χωρίς να απομακρύνουμε τη βασίλισσα από το χώρο εκτροφής και ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε προνύμφες κηφήνων αντί εργατριών μελισσών. Στα πλαίσια της διδακτορικής του έρευνας ανέπτυξε τη μέθοδο της μετάγγισης για την αντιμετώπιση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας και έδειξε τη σημασία της συχνής αντικατάστασης των κηρηθρών στην υγιεινή των μελισσών. Είναι άρι­στος μελισσοκόμος, με μεγάλη εμπειρία στους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Απασχολήθηκε σε πολλά ερευνητικά θέματα πρακτικής μελισσοκομίας όπως η πρόληψη και καταστολή της σμηνουργίας, η ανάπτυξη των μελισσιών, το ξεχει­μώνιασμα, οι τροφοδοτήσεις, η αντιμετώπιση της Βαρρόα, της Ασκοσφαίρωσης, των μελισσοφάγων κ.ά. Παράλληλα κατέχει αρκετές τεχνικές εργαστηρίου, είναι εξειδικευμένος στην ταξινόμηση των διαφόρων φυλών μελισσών με μοριακές αναλύσεις, στην ανίχνευση των ιώσεων των μελισσών, στη διαφοροποίηση των δύο ειδών Νοσεμίασης και στις χημικές αναλύσεις των προϊόντων της μέλισσας.

Συγχαρητήρια για την εκλογή, συγχαρητήρια στον Καθηγητή Χαριζάνη Πα­σχάλη για την επιλογή να τον προτείνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σίγουρα ξεκινά μια καινούργια εποχή για τη μελισσοκομία, με το Γιώργο Γκόρα που μαζί με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Χαριζάνη Πασχάλη θα δώσουν νέα πνοή και δυναμική στον κλάδο.

 

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε πατήστε εδώ.

Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.