Γνωρίσαμε τον Λευτέρη Αλυσσανδράκη στο Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας κατά τη διάρκεια όλων των μεταπτυχιακών του σπουδών, ενώ παράλληλα αφιέρωσε πολύ χρόνο στο Εργαστήριο Χημείας σκυμμένος επάνω στα διάφορα μηχανήματα ανάλυσης. Τον ξέρουν και οι μελισσοκόμοι από συνέδρια και ομιλίες και από σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Πριν από ένα μήνα περίπου εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και τον συγχαίρουμε γι αυτή τη μεγάλη του επιτυχία γιατί είχε να ανταγωνιστεί πολλούς άξιους συνυποψήφιους.
Ο κ. Αλυσσανδράκης, είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ασχολούμενος με την απομόνωση και ανάλυση αιθέριων ελαίων μελιού με σκοπό τον προσδιορισμό της αυθεντικότητάς του. Υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πετυχαίνοντας τη διαφοροποίηση αμιγών ελληνικών μελιών πορτοκαλιάς, θυμαριού και βαμβακιού με βάση τα πτητικά συστατικά τους. Παράλληλα έκανε έρευνα και στην ανθεκτικότητα του ακάρεως Βαρρόα στα διαφόρα ακαρεοκτόνα.
Στην έρευνά του έδωσε έμφαση περισσότερο στην τεχνολογία αναλύσεων προϊόντων κυψέλης. Για τη μελέτη των διαφόρων συστατικών ελληνικών μελιών όπως πορτοκαλιάς, θυμαριού, βαμβακιού και καστανιάς εφάρμοσε νέες τεχνικές όπως η εκχύλιση με υπερήχους, η υδροαπόσταξη, η μικροαπόσταξη στερεάς φάσης, η φασματοσκοπία FT-IR και FT-Raman, η αέρια χρωματογραφία-ανιχνευτή μαζών κ. ά.
Δημοσίευσε το έργο στα πιο σημαντικά διεθνή περιοδικά που υπάρχουν στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης με εκατοντάδες ετεροαναφορές, αλλά και ως κριτής σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει αξιόλογο διδακτικό έργο. Δίδαξε επί 12 έτη Μελισσοκομία στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Κρήτης, ένα έτος Μελισσοκομία-Σηροτροφια και Παθολογία Παραγωγικών Εντόμων ως λέκτορας με σύμβαση 407/80 στο Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας του ΓΠΑ και 12 έτη Εντομολογία και Γεωργική Φαρμακολογία στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Κρήτης.
Συγχαρητήρια και πάλι για την εκλογή του και επειδή είναι χαρισματικό μυαλό, ευχόμαστε στη νέα θέση να αξιοποιήσει πλήρως τις γνώσεις και τις τεχνικές για το καλό και της μελισσοκομίας.