Επιμέλεια:
Γκόρας Γεώργιος &
Θρασυβούλου Ανδρέας
Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
Email : panthakk@yahoo.gr
www.beelab.gr
Μελισσοκομική Επιθεώρηση
τεύχος Ιουλίου Αυγούστου 2017
σελ. 269
Πράγματι στο βίντεο που μας στείλατε φαίνεται
μέλισσα να συλλέγει μπογιά και να την τοποθετεί στα ποδαράκια της για μεταφορά στην κυψέλη. Προφανώς η μπογιά παρέμεινε για λίγο, στέγνωσε και μπορούσε η μέλισσα να την κουβαριάσει στα πόδια της για μεταφορά. Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία βρήκαμε ότι οι μέλισσες, όταν δεν βρίσκουν ρητίνες για την πρόπολή τους συλλέγουν μπογιές, άσφαλτο και άλλα υλικά και τα χρησιμοποιούν στη φωλιά τους σε αντικατάστατο της πρόπολης.
Η πρακτική της ορφάνιας στην ανθοφορία είναι μεγάλο λάθος. Τα ορφανά μελίσσια είναι αποδιοργανωμένα και δεν μπορούν να συλλέξουν μέλι. Τα βασιλικά κελιά ορφάνιας δίνουν κακής ποιότητας βασίλισσα και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην καταφέρουν λόγω κάποιου ατυχήματος να βγάλουν καινούργια βασίλισσα. Η παραμονή του μελισσιού για 3 περίπου εβδομάδες χωρίς γόνο θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν ωοτόκες εργάτριες μέλισσες οι οποίες είναι η αρχή του τέλους για ένα μελίσσι.
Η αφαίρεση της βασίλισσας ή ο περιορισμός του γόνου προτείνεται από κάποιους οι οποίοι πιστεύουν ότι όταν οι μέλισσες σε μια καλή ανθοφορία δεν έχουν γόνο για να εκθρέψουν, αποθηκεύουν πολύ μέλι. Πρόκειται για παρερμηνεία του βασικού κανόνα της μελισσοκομίας που λέει ότι ο πληθυσμός των μελισσών θα πρέπει να υπερέχει κατά πολύ του γόνου για να αποθηκεύσει μέλι το μελίσσι. Αυτό όμως επιτυγχάνεται όχι με την ορφάνια αλλά με τους εξής τρόπους.
α) Συνένωση δύο δυνατών μελισσιών 3 εβδομάδες πριν την κύρια ανθοφορία.
β) Εγκατάσταση μελισσιών με δύο βασίλισσες από νωρίς την Άνοιξη και 20 ημέρες πριν από την ανθοφορία στόχο, αφαίρεση της μίας βασίλισσας.
γ) Εγκλωβισμός της βασίλισσας σε πλαισιοθήκες με βασιλικό διάφραγμα 3-4 πλαισίων (εικ. 2)
Στην διαδικασία παραγωγής ΒΠ θα πρέπει να τροφοδοτούμε μόνο την ημέρα του εμβολιασμού μέχρι 300 ml σιρόπι. Η καθημερινή τροφοδοσία επηρεάζει την ποιότητα του ΒΠ. Η καθημερινή τροφοδότηση με αραιωμένο μέλι (1μέλι:3 νερό) δεν δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του ΒΠ, χρειάζεται όμως προσοχή στις λεηλασίες και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αργά το σούρουπο
H θυμόλη 3 έως 5% σε ζάχαρη άχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και ασφάλεια για τις μέλισσες. Πριν από την ανάμιξη φροντίστε να κονιορτοποιήσετε τη θυμόλη και να κάνετε καλή ανάμιξη με τη ζάχαρη άχνη (30 γρ. θυμόλη + 970 γρ. άχνη). Από το μίγμα αυτό θα ρίξετε σε κάθε μελίσσι 3 γραμ. για κάθε πλαίσιο πληθυσμού επάνω στους κηρηθροφορείς και στη συνέχεια με την μελισσοκομική βούρτσα θα απλώσετε το μίγμα ώστε να πέσει μέσα στο μελίσσι και να σκονιστεί ο πληθυσμός (βλ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση 2015 Τεύχος 239 Ιαν – Φεβ. σελ. 45).
Το μυρμηκικό οξύ 50% μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και χωρίς προβλήματα στις μέλισσες, όπως περιγράφτηκε στo τεύχος Ιαν. – Φεβρ. της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης (2017, τεύχος 251 σελ.29-30).
Δεν υπάρχει άλλο εγκεκριμένο σκεύασμα με δραστική ουσία το αμιτραζ στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) είναι εγκεκριμένο το Αpivar το οποίο έχει επίσης δραστική ουσία το amitraz. Δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα ερευνών στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα του Apitraz, την μελισσοτοξικότητα και τα υπολείμματα που αφήνει.
18 ερωτήσεις και απαντήσεις σε αυτό το τεύχος στην έντυπη καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού