Έλαβα στο προσωπικό μου e-mail ένα απίστευτο μήνυμα. Έμπορος μελιού από Ισπανία ζητά να αγοράσει «προβληματικό μέλι» χωρίς να αναφέρει τιμή με σκοπό να το εμπορευτεί στη Μέση Ανατολή. Στα προβληματικά μέλια κατατάσσεται ένα νοθευμένο, ή ξινισμένο μέλι, ή ένα μέλι το οποίο περιέχει υπολείμματα φαρμάκων, αντιβιοτικά, είναι θερμικά καταστραμμένο χωρίς θρεπτική αξία και ότι άλλο φανταστεί κανείς .
Από περιέργεια αναζήτησα τις απαιτήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Τουρκία, Σουδάν και άλλες) στις εισαγωγές μελιού. Διαπίστωσα ότι οι απαιτήσεις τους σε μέλι έχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Απαιτούν για παράδειγμα το προϊόν να παράγεται και να παρασκευάζεται σε καταχωρισμένες / εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής της χώρας, να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες (ΑΣΓ, Νοσέμα, βαρρόα κ.ά),να μην φέρει αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, να μην έχει κατάλοιπα, αντιβιοτικών, παρασιτοκτόνων και άλλων φαρμάκων, να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, να είναι σύννομο σύμφωνα με τον Codex Alimentarius κ.ά.
Αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Η κύρια αγορά σε προβληματικό μέλι σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές είναι η Κίνα. Γιατί οι Ισπανοί αναζητούν εκτός Κίνας προβληματικό μέλι; Μήπως μειώθηκαν τα αποθέματα προβληματικού μελιού της Κίνας ή μήπως ο κορωνοϊός στιγμάτισε αρνητικά τα εμπορικά προϊόντα της Κίνας; Η απορία αυτή δύσκολα θα απαντηθεί, αλλά ένα είναι βέβαιο. Το προβληματικό αυτό μέλι θα περάσει από φίλτρα ρητίνης που διαθέτουν πια τα ισπανικά τυποποιητήρια, θα απαλλαχτεί από κάθε πρόβλημα, θα εμπλουτιστεί με ένζυμα και ότι χρειάζεται για να διοχετευτεί ως κανονικό μέλι στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Ίσως το συγκεκριμένο μαιλ να αποτελεί μια ένδειξη στο τι πραγματικά γίνεται και επικρατεί στην παγκόσμια αγορά μελιού.