ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Η ΒΑΡΡΟΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
Η βαρρόα θανατώνει τα μελίσσια με τους ιούς που μεταφέρει. Ακόμα και μετά την καταπολέμηση της, οι ιοί παραμένουν και μειώνουν το γόνο, τον πληθυσμό των μελισσιών και μηδενίζουν την παραγωγή.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής ανέπτυξε τεχνικές και έχει τα μέσα να αναγνωρίσει ιώσεις που μεταφέρει η βαρρόα και να συσχετίσει την παρουσία τους με το βαθμό προσβολής από βαρρόα.
Η εργασία αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στον αγώνα των μελισσοκόμων να περιορίσουν τις άμεσες και έμμεσες απώλειες από τη βαρρόα.
Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται όμως η βοήθεια των μελισσοκόμων. Απαιτούνται δείγματα μελισσών από διαφορετικές περιοχές της χώρας για να μελετήσουμε τη σχέση βαρρόα και ιού τον παραμορφωμένων φτερών.
Σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε μέλισσες από μελίσσια στα οποία έχει γίνει φθινοπωρινή καταπολέμηση για τη βαρρόα.
Παρακαλούνται όσοι μελισσοκόμοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
Χρησιμοποιείστε 3 τυχαία μελίσσια του μελισσοκομείου σας και για ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
- Για να εκτιμηθεί ο βαθμός προσβολής από βαρρόα, σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο τοποθετείστε διάλυμα οινοπνεύματος – νερού 1:1 μέχρι τη μέση. Σε αυτό ρίξτε 100 περίπου μέλισσες συνολικά από 3 πλαίσια γόνου. Δεν χρειάζεται ψυγείο ή κατάψυξη μέχρι την αποστολή του στο εργαστήριο.
- Για να εκτιμηθεί το φορτίο των ιών, από κάθε ένα πλαίσιο τοποθετείστε 10 μέλισσες σε ένα δοχείο (δηλαδή από ένα δεκάρι μελίσσι 10 μέλισσες από καθένα από τα δέκα πλαίσια δηλαδή συνολικά περίπου 100 μέλισσες). Τοποθετείστε τα δοχεία με τις μέλισσες αυτές στην κατάψυξη μέχρι την αποστολή τους στο εργαστήριο μαζί με μια παγοκύστη.
*Καλό θα ήταν τα μελίσσια αυτά να σημειωθούν σε περίπτωση που χρειαστούμε ξανά μέλισσες την άνοιξη
Παρακαλούμε τα δείγματα να σταλούν με courier (ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ) στη διεύθυνση: Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Αγρόκτημα Πανεπιστημίου, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ 2310 991753 με χρέωση του Εργαστηρίου.
Επισημαίνεται ότι η δράση αυτή ΔΕΝ σχετίζεται με οποιονδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα γνωστοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε μελισσοκόμο και η χρήση των στοιχείων στην έρευνα θα είναι ΑΝΩΝΥΜΗ.
Μαζί με τα δείγματα συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία:
Όνομα:……………………..
Τηλέφωνο επικοινωνίας:…………………………..
Περιοχή μελισσοκομείου:…………………………..
Φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για βαρρόα:…………………………………………..
Ημερομηνία θεραπείας για βαρρόα:…………………………………………………………..
Αριθμός επεμβάσεων για βαρρόα:……………….………………………….
* Για οποιαδήποτε διευκρίνηση καλέστε στο 6970298873 – Υπ. Διδάκτορας Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Παπαδοπούλου Φωτεινή.
—————————————————————————————–
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση