Παρακαλώ να μου υποδείξετε μια απλή μέθοδο επιλογής στα μελίσσια μου ώστε να αυξήσω τις αποδόσεις μου.
Κυριακού Α. Θεσσαλονίκη
Μια τεχνική που εφαρμόζεται και ιδιαίτερα σε επίπεδο πολλών μελισσιών είναι να ξεχωρίσουν ένα-ένα τα χαρακτηριστικά. Π.χ. η παραγωγή σε μέλι θυμαριού. Ισοδύναμα μελίσσια, όσο γίνεται, συγκρίνονται ως προς τον αριθμό πλαισίων μελιού που τρυγήθηκαν. Απλά, με έναν μαρκαδόρο στο καπάκι, όταν αφαιρεθούν τα πλαίσια σε κάθε τρύγο. Στη συνέχεια μεταφέρονται τα δεδομένα στο χαρτί ή τον υπολογιστή.
Με το στοιχείο αυτό μπορείτε να εντοπίσετε τα μελίσσια εκείνα που διακρίθηκαν. Που έδωσαν δηλαδή το περισσότερο μέλι. Από τα 200, θα πρέπει να ξεχωρίσουν 5-10 το πολύ μελίσσια.
Σε αυτά τα λίγα μελίσσια θα μπορεί να ενταχθεί ένα ακόμα κριτήριο επιλογής. Που όπως αναφέρετε κι εσείς ίσως από τα πιο σημαντικά είναι η αντοχή σε ασθένειες ή αλλιώς η λεγόμενη εξυγιαντική συμπεριφορά. Από μία τέτοια σύγκριση θα προκύψουν το κορυφαίο ή τα 2-3 καλύτερα μελίσσια στο σύνολο.
Ένα ασφαλές, δοκιμασμένο, σχετικά εύκολο και αξιόπιστο σύστημα είναι με το κόψιμο ίδιου μεγέθους κηρήθρας σφραγισμένου γόνου από τα ελεγχόμενα μελίσσια και τοποθέτηση του στην κατάψυξη για μια μέρα. Την επόμενη, το επιστρέφετε στο κάθε μελίσσι και παρατηρείτε πιο από όλα, θα το καθαρίσει πλήρως το συντομότερο. Ουσιαστικά δηλαδή εντοπίζετε αυτό το μελίσσι που πιθανόν έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να εντοπίζει το πρόβλημα (στη συγκεκριμένη περίπτωση νεκρός γόνος) και να το απομακρύνει. Η ικανότητα αυτή μπορεί να συνδέεται με καλύτερη συμπεριφορά, απέναντι στη βαρρόα.
Από τα 2-3 μελίσσια που διακρίθηκαν στις δύο παραμέτρους, κάνετε βασιλοτροφία την επόμενη χρονιά και αλλάζετε σίγουρα όλες εκείνες τις βασίλισσες που ανεξαρτήτως ηλικίας δεν είχαν καλά αποτελέσματα αποδόσεων.
Το πρόγραμμα αυτό, επιλογής και βελτίωσης, δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χρόνο ακολουθείτε την ίδια τακτική με το σύνολο των μελισσιών πάντα να συμμετέχει και κάθε χρονιά εντοπίζετε εκείνα τα μελίσσια που ξεχωρίζουν. Μία τέτοια προσέγγιση με σταθερή και απλή μέθοδο, ενδέχεται να δώσει άμεσα καλά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης το εκπληκτικό άρθρο “Βασιλοτροφία. Μία επαναστατική λύση σ’ένα μεθοδολογικό πρόβλημα,που αλλάζει τη μελισσοκομία“
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση