‘Ηρθε το Φθινόπωρο με δύο από τους σημαντικότερους μήνες για τη μελισσοκομία από άποψη παραγωγής αλλά και προετοιμασίας των μελισσών για τον χειμώνα. Πολλά από τα προβλήματα των προηγούμενων μηνών αρχίζουν και φαίνονται τώρα. Ελλιπής ή λάθος καταπολέμηση της βαρρόα και έλλειψη γύρης σε πολλές περιοχές λόγω ξηρασίας έχει οδηγήσει πολλά μελισσοκομεία σε όλη τη χώρα να μην είναι έτοιμα για την εκμετάλλευση του πεύκου…που απέμεινε.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, απαγορεύθηκε η είσοδος στα δάση (στην αρχή καθολικά στη συνέχεια όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και πάνω) και απαγορεύει επίσης “στο σύνολο της Επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά…. ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία)“.
Δεν θα δώσουμε μεγαλύτερη έκταση σε αυτό γιατί ελπίζουμε ότι οι απαγορεύσεις που διήρκησαν όλον τον Αύγουστο (με τις παρατάσεις που πήραν) θα έχουν αρθεί όταν θα έχετε στα χέρια σας το περιοδικό.
Σε αυτό το τεύχος ακροθιγώς αναφερόμαστε στο μεγάλο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών με ένα άρθρο του Πασχάλη Χαριζάνη. Δυστυχώς δεν τελειώσαμε ακόμη με την καταστροφή αυτή. Το δράμα συνεχίζεται ως και τη στιγμή που το περιοδικό οδεύει προς το τυπογραφείο έτσι απολογισμό θα κάνουμε μετά την καταγραφή των ζημιών. Ακούγονται πολλά γύρω από τις αιτίες της καταστροφής. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι για λόγους συμφέροντος προκλήθηκε μια τέτοια καταστροφή, μέσα σε 7 μέρες έγιναν αποκαΐδια πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα πευκοδάσους και πάρα πολλά κτίσματα, αποθήκες, στάνες, ζώα, ελιές, μελίσσια. Ούτε μπορεί κανείς να αποδεχθεί έτσι απλά ότι κέρδισε η ανικανότητα ή η ανοργανωσιά μας. Γιατί αυτή η αστοχία; Αν από την άλλη πλευρά παραδεχτούμε ότι όλα πήγαν καλά, δηλ. έγινε το κατά δύναμιν, τότε αυτό είναι μια προαναγγελία για το τι θα συμβεί τις επόμενες χρονιές. Καύσωνες και μποφόρ, ακόμη και εμπρηστές θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε την φιλοσοφία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Δεν είμαστε σε θέση ούτε θέλουμε να υποδείξουμε τι να κάνουν οι αρμόδιοι απλά τον φόβο και την αγωνία μας εκφράζουμε. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε μια παρόμοια καταστροφή. Υποχρέωσή μας είναι τώρα να σταθούμε αλληλέγγυοι προς τους συναδέλφους μας μελισσοκόμους που έπαθαν καταστροφή με οποιονδήποτε πρόσφορο και αποδοτικό τρόπο, είτε είναι τροφές ή ζωϊκό κεφάλαιο. Πιστεύουμε ότι οι σύλλογοι θα αναλάβουν δράση.
Η κύρια ευθύνη όμως βαραίνει την Πολιτεία, η οποία πρέπει να φροντίσει για τη ζωή των πυρόπληκτων εώς ότου ορθοποδήσουν.
Οι χρονιές δυσκολεύουν με αποτέλεσμα μέλισσες και μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Έτσι φτάνουμε στο κύριο θέμα του τεύχους που είναι είναι η βελτίωση των μελισσών. Εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσε το περιοδικό όταν πριν από λίγους μήνες έγινε έντονη συζήτηση στην ομάδα του Facebook της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης. Με έξι άρθρα επί του θέματος από τους Α. Γκουσιάρη, Β. Λιάκο, Φ Χατζίνα & Λ. Χαριστό, Γ. Γκόρα, Π Χαριζάνη, και Ν. Παππά, αναλύονται διάφορες πτυχές της βελτίωσης, όπως η βασική ιδέα της επιλογής, τι θέλουμε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε, ποιές είναι οι μέθοδοι γενετικής βελτίωσης, τι γίνεται στη χώρα μας αυτόν τον καιρό επί του θέματος, πως είναι οργανωμένη η βελτίωση των μελισσών σε άλλες χώρες και τι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Η Γενετική Βελτίωση των μελισσών είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που ελπίζουμε να μας απασχολεί σε κάθε τεύχος.
Σε αυτό το τεύχος περιλαμβάνονται επίσης όλες οι μόνιμες στήλες όπως “Οι μελισσοκόμοι ρωτούν” με απαντήσεις στους προβληματισμούς των συνδρομητών, από τους καθηγητές Θρασυβούλου και Γκόρα. Ακλουθούν τα Α…Β από τους Δ. & Β. Τσέλλιο με επίκαιρα πρακτικά θέματα μελισσοκομίας ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους. Η καθηγήτρια Χρύσα Τανανάκη μεταφέρει εξαιρετικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο μελίσσι και πως αυτό αντιδρά και παράλληλα τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος ώστε να βοηθήσει το μελίσσι. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε το 2ο μέρος του άρθρου για τα γαϊδουράγκαθα του καθηγητή Βασίλη Λιάκου, ένα άρθρο έκπληξη με πολλές πληροφορίες για τα φυτά αυτά και την σημασία τους στη μελισσοκομία αλλά και για άλλες χρήσεις. Μια ομάδα συγγραφέων (Βλογαννίτης, Μαυρίδης, Γκόρας, Χαριζάνης και Βόντας) αναλύουν τις σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων ως αντιμετώπιση του προβλήματος της ανθεκτικότητας της βαρρόα στα παρασιτοκτόνα. Ο Γιώργος Μαυροφρύδης ακάθεκτος ψάχνει σχολαστικά όλες τις πηγές από τα παλιά και μας πληροφορεί αυτή τη φορά για τα σχόλια των περιηγητών του ελλαδικού χώρου και τι αυτοί έγραψαν για την μελισσοκομία της χώρας μας από τον 16ο έως τον 20 αιώνα. Σπουδαία άρθρα αυτά διότι παρουσιάζουν δυσεύρετες πληροφορίες για τη μελισσοκομία σε ένα σύγχρονο έντυπο μελισσοκομικό περιοδικό, που θα φανούν χρήσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Τα “Μικρά & Ενδιαφέροντα” από τον Νίκο Παππά, τα οποία είναι ακριβώς αυτό που ορίζει ο τίτλος, συμπληρώνουν την ύλη αυτού του τεύχους.
Ραντεβού τον Νοέμβριο στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, δικτυακά ή δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη
Καλή ανάγνωση, καλά μέλια και καλή δύναμη.
Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της ιστοσελίδας μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. OKΠερισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.