ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΜΕΛΙΑ

Η Ελλάδα σε αντίθεση με 23 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τάχθηκε κατά της αναγραφής των χωρών τρύγου του μελιού με την αιτιολογία ότι ο έλεγχος και η επαλήθευση των αναγραφόμενων ποσοστών των χωρών προέλευσης του μελιού δεν είναι εφικτός και υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Σύμφωνα όμως με την απάντηση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η δικαιολογία αυτή του Υπουργείου, δεν γίνεται δεκτή για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και το γεγονός, ότι με εθνικές αποφάσεις, επιβλήθηκε, και πολύ σωστά έγινε, να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης στα εισαγόμενα μέλια τα οποία συσκευάζονται στην Ελλάδα (ΑΧΣ 183/2011 και 148/2015). Οι αποφάσεις ισχύουν και εφαρμόζονται από το έτος 2012 χωρίς μέχρι σήμερα το Υπουργείο να εκφράσει οποιοδήποτε κώλυμα ή αδυναμία στον έλεγχο. Άλλωστε η πρόταση των ευρωπαϊκών χωρών είναι να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης και όχι το ποσοστό συμμετοχής των χωρών προέλευσης. Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου και την ανταπάντηση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:

Η Ανταπάντηση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης


 

Τα άρθρα της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού και δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται και προτρέπεται η κοινοποίησή τους.

Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.

Για την κατάρτισή σας, επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση