Ν. Παππάς | Βιολόγος
Το μέλι από μανούκα το οποίο είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο μέλι για ιατρική χρήση (Medihoney), περιέχει το αντιβιοτικό Methylglyoxal σε μεγάλες ποσότητες.
Αλλά και τα άλλα μέλια από άλλα φυτά δεν πάνε πίσω, όπως απέδειξαν με πρόσφατη εργασία τους ερευνητές από τη Σκωτία. Οι επιστήμονες από τη Γλασκόβη πήραν μέλια από διάφορες πηγές (σούπερ-μάρκετ, μελισσοκόμους αλλά και Medihoney). Από τα 29 δείγματα τα 18 είχαν μικρόβια και απορρίφθηκαν από το πείραμα και μόνο τα υπόλοιπα 11 δοκιμάστηκαν και πέρασαν τη δοκιμασία για 10 διαφορετικά βακτήρια τα οποία συναντώνται συχνά σε πληγές αλόγων. Όλα τα μέλια ανεξάρτητα από την προέλευση και αν ήταν μέλια για ιατρική χρήση ή όχι, έδειξαν την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροοργανισμών. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό ήταν το μέλι ερείκης από τη Σκωτία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι προϋπόθεση είναι το μέλι που θα χρησιμοποιηθεί για τέτοια χρήση να είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς που επιτυγχάνεται με ακτινοβολία ακτίνων γάμα.
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση