Η είδηση ότι ο ΕΦΕΤ βρήκε 5 μη-κανονικά –μη ασφαλή μέλια εξαπλώθηκε αστραπιαία στο διαδίκτυο και σκόρπισε ικανοποίηση σε πολλούς γιατί επιτέλους ο ΕΦΕΤ έκανε σωστά την δουλειά του. Μάλιστα η Διεπαγγελματική μελιού έτρεξε να συγχαρεί το Υπουργείο για την αποτελεσματική προστασία του ελληνικού μελιού από τις ελληνοποιήσεις (διαβάστε την σχετική ανακοίνωσή https://bit.ly/3opvEri ) και φωτογραφίες εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ με μελισσοκόμους να τρυγάνε μέλια, στοχοποιώντας τους παραγωγούς.
Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ διαπιστώνει κανείς ότι ο οργανισμός δίνει όλες τις πληροφορίες για τα προϊόντα (εμπορική ονομασία, καθαρό βάρος, αριθμός παρτίδας, όνομα συσκευαστή και διεύθυνση) όλες, εκτός της πιο σημαντικής. Της προέλευσης του μελιού. Από εκεί ξεκινά το παιχνίδι ή καλύτερα το θέατρο του παραλόγου.
Θέατρο παραλόγου γιατί όλα τα μέλια ήταν εισαγόμενα προέλευσης ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. Δεν διατίθετο κανένα σαν ελληνικό και δεν έχουν καμιά σχέση με τις ελληνοποιήσεις. Είναι γνωστό σ’ όλους ότι τα εισαγόμενα μέλια είναι «φτιαγμένα μέλια». Μέλια που πέρασαν από ειδικά φίλτρα που έχασαν χρώμα και το καραμελόχρωμα είναι το μόνο μέσο να τα χρωματίσει. Γιατί ο ΕΦΕΤ απέκρυψε την προέλευση των μελιών; Γιατί δεν βγήκε με τίτλους «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΜΕΛΙΑ»; Γιατί η Διεπαγγελματική έτρεξε να συγχαρεί το Υπουργείο για την κατανόηση του προβλήματος και την πολιτική βούληση να περιορίσει τις ελληνοποιήσεις; Γιατί η Διεπαγγελματική δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για εισαγόμενα μέλια;
Αμέσως μετά την ανάκληση του ΕΦΕΤ, εταιρεία η οποία διακινούσε 2 από τα 5 βουλγάρικα μέλια με καραμελόχρωμα απέσυρε προληπτικά προϊόν της το οποίο εμφανιζόταν στο ράφι ως ελληνικό μέλι Κρήτης για να προστατευτεί, λέει, η υγεία του καταναλωτή!!
Η δικαιολογία αυτή μας βάζει σε σκέψεις. Η παρουσία χρωστικής στο μέλι βεβαίως το χαρακτηρίζει ως μη κανονικό, αλλά η παρουσία της σε ελληνικό μέλι αποτελεί ένδειξη ελληνοποίησης. Σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω εξηγήσεις από την συγκεκριμένη εταιρεία ιδιαίτερα γιατί απέσυρε το συγκεκριμένο προϊόν και δεν απέσυρε άλλα μέλια της. Το γεγονός απόσυρσης ελληνικού μελιού υπόπτου για περιεκτικότητα χρωστικής, η οποία εντοπίζεται σε εισαγόμενα μέλια και η ταυτόχρονη ανακοίνωση της εταιρείας ασφαλώς δυσφημίζει το κρητικό μέλι στον καταναλωτή. Μας προξενεί εντύπωση που δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία ακόμα και από κάποιο φορέα της Κρήτης για τη δυσφήμιση αυτή που έγινε στο κρητικό μέλι. Κανείς δεν ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις και η εταιρεία δικαιώθηκε γιατί μεριμνά για ….την προστασία του καταναλωτή.
Σε εμάς το όλο θέμα δημιουργεί έντονες εντυπώσεις συσκότισης και αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Μήπως ο όλος θόρυβος ήταν για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο κατανόησε το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και έχει την πολιτική βούληση να μας προστατεύσει από αυτές;. Ένα Υπουργείο που εδώ και 30 χρόνια με όλες τις κυβέρνησης που πέρασαν δεν έκανε το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Διαβάστε την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον κ. Βορίδη και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα
Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση