Βαγγέλης Τσέλλιος
Γεωπόνος- Μελετητής ΜSc Μελισσοκομίας
τηλ. 6973791716
Πολύ ευχάριστες ειδήσεις για τους νέους μελισσοκόμους έφερε η προδημοσίευση του προγράμματος των «Νέων Αγροτών». Ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του νέου γεωργού, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέοι μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 109 κυψέλες, οι οποίες θα πρέπει να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ 2021. Αυτή η διαφοροποίηση έγινε «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές». Αυτό το τελευταίο δεν είναι απόσπασμα από τα προηγούμενα άρθρα μας, αλλά αυτούσια μεταφορά από τη χθεσινή (7-4-2021) προδημοσίευση του προγράμματος. Ο υποψήφιος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μην έχει συμπληρώσει τα 41 έτη (την ημερομηνία υποβολής του φακέλου, το φθινόπωρο) και να μην έχει ξεκινήσει επαγγελματική γεωργική δραστηριότητα τους τελευταίους 18 μήνες πριν την αίτηση.
Στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνονται η δημιουργία εκμετάλλευσης τουλάχιστον 217 μελισσιών (αν ξεκινήσει με 180 ή λιγότερα) ή να αυξήσει το μέγεθος της εκμετάλλευσης του κατά 20%, αν «μπει» με 181 και περισσότερα και η διατήρηση του ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργός, κανονικού καθεστώτος, για 7 χρόνια.
Το ποσό ενίσχυση θα είναι 35.000 ευρώ για τους μελισσοκόμους, μόνιμους κατοίκους κανονικών περιοχών και 37.500 για τους κατοίκους μειονεκτικών ή ορεινών.
Μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε για τους όρους ένταξης στο μέτρο και η μείωση του αρχικού μεγέθους της εκμετάλλευσης, κατά την είσοδο, δόθηκε στη δημόσια συζήτηση ο πίνακας με τα κριτήρια βαθμολογίας του προγράμματος. Τα στοιχεία αυτά θα είναι απαραίτητα για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ που ξεκινά σε λίγο καιρό και θα έχουν μεγάλη σημασία, σε περίπτωση που καλυφθεί ο προϋπολογισμός και δεν επαρκούν τα χρήματα για όλους τους υποψηφίους.
Το πολύ θετικό νέο, σε συνέχεια του επαναπροσδιορισμού του αρχικού μεγέθους, ήταν ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας συμπεριλήφθηκε στις προτεραιότητες του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), εξαλείφοντας μια άλλη σημαντική αδικία (στην οποία επανειλημμένα αναφερθήκαμε) εις βάρος των μελισσοκόμων. Έτσι ο ανταγωνισμός με τους άλλους κλάδους της γεωργικής παραγωγής θα γίνει «επί ίσοις όροις». Στα άλλα κριτήρια βαθμολογίας συμπεριλαμβάνονται:
- το μέγεθος της εκμετάλλευσης (πάνω από 203 ή πάνω από 271 μελίσσια)
- ο τόπος μόνιμης κατοικίας (ορεινή ή νησιωτική περιοχή) και ο πληθυσμός του (έως 2500 ή 5000)
- το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα (έως 7500 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα)
- ο βιολογικός τρόπος παραγωγής
- η συμμετοχή σε ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών
- το πτυχίο Γεωπονίας ή κατάρτισης από ΙΕΚ ή ΕΠΑΛ
Σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της βαθμολογίας θα έχει η Στρατηγική κάθε Περιφέρειας, η οποία βέβαια δεν προβλέπεται να διαφέρει ιδιαίτερα από την εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την Πρόσκληση για τους «Νέους Αγρότες», αποδόθηκε στους μελισσοκόμους αυτό που τους αναλογεί. Ας ελπίσουμε ότι η ίδια αντιμετώπιση θα συνεχιστεί τόσο στα υπόλοιπα προγράμματα, όσο και γενικότερα.
Για εγγραφή συνδρομητή πατήστε εδω
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση