Βαγγέλης Τσέλλιος
Γεωπόνος- Μελετητής
ΜSc Μελισσοκομίας
τηλ. 6973791716
Την προηγουμένη εβδομάδα εκπρόσωποι κάποιων Περιφερειών της χώρας συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, με βασικό θέμα και αίτημα την ένταξη όλων των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο Υφυπουργός απάντησε μάλλον αρνητικά, λέγοντας ότι έγιναν συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά οι κανονισμοί που τις διέπουν δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση των επιλαχόντων. Επίσης έγινε γνωστό ότι την ίδια (αρνητική) άποψη είχε και η ελληνική διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζουμε μόνο να μην ανέλαβαν τη «διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους αυτοί που συμφωνούσαν προκαταβολικά μαζί τους.
Όμως ο χρόνος περνάει και η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων (μέσα από τα σχέδια βελτίωσης) δεν είναι ικανοποιητική. Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες και το κράτος αναζητά πόρους και τρόπους να τονώσει την ανάπτυξη και τη οικονομική δραστηριότητα. Η έγκριση όλων των επιλαχόντων είναι μια απόφαση που φαινομενικά θα κοστίσει, αλλά στην πραγματικότητα όχι τόσο όσο παρουσιάζεται. Αφενός αρκετά από τα σχέδια θα υλοποιηθούν μερικώς (ή και καθόλου) και αφετέρου θα φέρει κέρδη για το Δημόσιο (με την ιδιωτική συμμετοχή των αγροτών, μέσω των φόρων, του ΦΠΑ και της κυκλοφορίας του χρήματος).
Όσο οι επιλαχόντες (ανάμεσα σε αυτούς μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων) περιμένουν την ένταξη τους, πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεται μια παράταση στη δυνατότητα έναρξης υλοποίησης αυτών που έχουν εγκριθεί (προφανώς γιατί πολλοί αδυνατούν προς το παρόν να προχωρήσουν). Από προηγούμενες προκηρύξεις του προγράμματος είναι γνωστό ότι δεν υλοποιούνται όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις και ένα σημαντικό ποσοστό των κονδυλίων καταλήγει αδιάθετο. Αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί και τώρα, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά και εξαιτίας του είδους των επενδύσεων που εγκρίθηκαν. Πολλές από αυτές επιλέχθηκαν όχι επειδή θα εξυπηρετούσαν μια παραγωγική ανάγκη, αλλά για τη βαθμολογία που προσέφεραν, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων. Ωστόσο οι γεωργοί που εγκρίθηκαν είναι υποχρεωμένοι να τις υλοποιήσουν, για να διατηρηθούν πάνω από το όριο του πρώτου επιλαχόντα (η ένταξη των επιλαχόντων θα απαλλάξει και αυτούς τους παραγωγούς από «αχρείαστες» επενδύσεις και αυτό είναι ένα επιπλέον όφελος από μια τέτοια απόφαση). Η μη απορρόφηση όμως των πόρων του προγράμματος δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στις διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη μεταφορά κονδυλίων και στα εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να επιτελέσει το Υπουργείο. Να εξυπηρετήσει την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα και να βοηθήσει τους παραγωγούς. Η ένταξη όλων των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης εξυπηρετεί αυτό το σκοπό, βοηθάει στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων και στην οικονομική ανάκαμψη. Αν ένα σημαντικό ποσό που προορίζεται για τα Σχέδια Βελτίωσης μείνει αδιάθετο δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες, ιδιαίτερα προς αυτούς που θέλουν να επενδύσουν μέσα σε αυτή τη συγκυρία και παραμένουν επιλαχόντες.
Για εγγραφή συνδρομητή πατήστε εδω
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση