Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι λόγω του γεγονότος ότι το μέλι είναι παχύρευστο παραμένει για αρκετό χρόνο στα δόντια κι έτσι ευνοεί την τεριδόνα.
Η παρατήρηση ότι το μέλι δύσκολα φεύγει από το κουτάλι οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα χωρίς να ληφθεί υπόψη η θερμοκρασία του σώματος που ρευστοποιεί το μέλι ούτε η παρουσία του νερού το οποίο απορροφάται από το μέλι και διαλύεται στο σάλιο. Παράλληλα παράγεται υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μειώνει παράλληλα την οξύτητα του σάλιου.
Στη Νέα Ζηλανδία μέλια με υψηλό δείκτη παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου χαρακτηρίζονται ως “αντισηπτικά”.
Έρευνα στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ έδειξε ότι το μέλι σε αυξημένη ποσότητα εμποδίζει την αύξηση της τεριδόνας των δοντιών.
Από το βιβλίο Honig koestlich und gesund (Μέλι νόστιμο και υγιεινό) της διατροφολόγου Renate Frank.
Στο DBJ 3/15.
Απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο ή με όποιο άλλο θέμα θέλετε επικοινωνήστε με το περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση πατώντας εδώ.
Για την κατάρτισή σας,
επιλέξτε πηγές πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση
Hand photo created by wavebreakmedia_micro – www.freepik.com